De ce suntem diferiți

Am in plan de ceva timp sa scriu un articol despre ceea ce facem noi diferit fata de altii. M-am gandit foarte mult la acest subiect si mi-am schitat mental o serie de argumente care ne diferentiaza de ceilalti din bransa.

Ar fi mult mai multe decat cele pe care le veti gasi in randurile urmatoare… Ma gandeam sa dezvolt subiectul fainii din comert care contine din start 3 E-uri despre care nu se sulfa o vorba. Sau sa va povestesc despre una din angajatele aflate in perioada de proba care a vrut sa cearna faina maturata de pe jos si sa o refoloseasca, pentru ca asa se proceda la firma la care a lucrat. Poate ar fi trebuit sa va spun despre hypermarket-urile care se lauda ca fac painea proaspata, dar se rezuma la a coace produse congelate.

Dupa cum vedeti, nu ma pot abtine, dar ma opresc aici pentru ca nu vreau sa ofensez anumite persoane sau firme… cred ca am auzit cu totii de expresia “a muri cu dreptatea in mana”.

Eu percep aceasta incercare ca pe un demers pentru constientizare, un manifest impotriva reflexelor de consum si ca o pledoarie pentru sanatate.

Voi incepe prin a reproduce “mot a mot” ceea ce e scrie pe ambalajul unui produs banal, chifla din faina alba, la sectiunea ingrediente. Va rog sa cititi cu atentie pana la sfarsit, pentru ca inceputul este unul clasic:

Faina alba de grau tip 650, apa, drojdie, grasimi vegetale, zahar, sare iodate, emulsifianti: mono si digliceride ale acizilor grasi, stearoil-2-lactilat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic, enzime.

Tin sa precizez ca producatorul chiflei in cauza este unul din cei mai vocali in incercarea de a demonstra ca ne propune produse sanatoase.

Nu ma pricep, dar impresia mea de diletant este ca ca unora dintre ingredientele “atipice” de mai sus, le-ar sta mult mai bine acolo de unde s-au desprins, in tabelul lui Mendeleev.

Si cred ca suntem cu totii de acord ca intrebarea “Exista ceva benefic in painea pe care o consumam zi de zi?’, in aceste conditii, este retorica si superflua…

Acum ceva timp, ni s-a atras atentia ca painea noastra din faina de secara este sfaramicioasa. Conteaza foarte mult cum si cat pastrezi painea, dar, in principiu, asa este. Mi-am adus aminte de painea pe care o face mama mea la tara. O paine din faina alba, macinata la moara din sat, frumoasa si rumena ca o tarancuta tanara gatita pentru hora. O paine care isi pastreaza frumusetea si a doua zi, dar isi schimba dramatic consistenta. E la fel de imbietoare si gustoasa, insa se intareste, devine monolit. Painea noastra de secara are acelasi “cusur”. Ca sa va dati seama de diferenta, va invit sa comparati gustul si mirosul painii noastre cu cel al unei paini ambalate, din comert, apoi sa cititi ce scrie pe ambalajul acelei paini. Da, suntem diferiti, pentru ca ne incapatanam sa vindem o paine sfaramicioasa.

Scopul meu nu este acela de a face prozelitism sau, mai pe romaneste, de a promova mica noastra “intreprindere”. Vreau doar sa va spun ca folosim numai ingredientele pe care le foloseau bunicile noastre in acea zi din saptamana dedicata coacerii painii. Inclusiv efortul de a face paine cu maia la un pret rezonabil – pentru ca procesul de intretinere a maielei si cel de productie necesita mult timp si migala, face parte din pledoaria pentru sanatate de care va pomeneam mai sus. Mai mult, in curand, noi speram cat mai repede, vom putea sa va propunem paine facuta din faina bio, si pentru ca traditional inseamna si patriot, vom achizitiona aceasta faina de la singurul furnizor certificat din Romania.

Cred ca ragazul ideal pentru diversele etape ale procesului de fabricatie a painii este rezultatul unui ritual ancestral. In trecut, dupa ce framantau painea, bunicile noastre o lasau la odihnit in covata, acoperita cu un stergar si plecau catre alte treburi: isi leganau si alaptau pruncii, invarteau in oala cu mancare, aduceau o galeata de apa sau dereticau prin casa. Dupa ce puneau painea la crescut in tava sau cat painea se cocea in cuptor, plecau din nou spre alte treburi, ritmul si cadenta fiind transmise de la mama la fiica prin sarcinile pe care le ingaduia fiecare etapa. Noi respectam acest ritm si da, si din acest motiv, din nou, suntem diferiti.

Am contactat o serie de restaurante si locatii care vand produse eco sau bio pentru a le propune o colaborare. Cu unele deja colaboram si chiar o facem foarte bine, este un parteneriat de care suntem onorati si pe care dorim sa il dezvoltam din dorinta de a ne ajuta reciproc. Pentru ca nu suntem singurii care promoveaza acest concept, acela de mancare sanatoasa si pentru ca stim, din proprie experienta, ca nu este usor si ca orice sprijin este binevenit.

Unele din aceste locatii – si ma refer aici la cele cu care nu colaboram, care chiar se lauda ca vand produse sanatoase, ne-au intrebat daca putem pune amelioratori in retetele noastre. Asa cum spuneam, exista o presiune permanenta pentru o paine mai infoiata si care sa se pastreze proaspata pentru mai mult timp. Aceasta presiune este din ambele sensuri, vanzatorul vrea sa aiba sansa sa vanda produsele si a doua zi daca ramane cu ele pe raft, iar cumparatorul isi doreste mereu ceva proaspat. Nu va ascund faptul ca in acest moment una din marile noastre provocari este sa ne calibram productia avand in vedere fluctuatiile zilnice. Dar, din nou, suntem diferiti – pentru noi, painea sanatoasa primeaza in fata indicatorilor de rentabilitate. Sunt sigur ca voi starni zambete iar o posibila replica este usor de intuit – in trecut am muncit pentru medalii, decoratii si titluri, acum muncim pentru bani. Va asigur ca nu vom face compromisuri pentru ca aceasta este calea pe care am decis sa o urmam… si poate si din acest motiv suntem diferiti.

Inca de la inceput dorim sa ne implicam in proiecte sociale. Vom aduce, speram noi in curand si cu success, conceptul de paine in asteptare. Aceasta inseamna ca cei care ne calca pragul vor putea cumpara o paine de la noi, iar painea va ajunge efectiv pe mesele celor nevoiasi, bineinteles cu suportul unei fundatii sau al unei institutii cu prerogative in acest domeniu (casa de copii sau camin pentru batrani). Si la acest capitol, desi nu ne-am dori, suntem diferiti.

Ceea ce ne diferentiaza insa cel mai mult este pasiunea pe care o punem in acest demers. Ma gandeam zilele trecute ca, intr-o situatie ipotetica in care nu as fi conditionat de resursele investite in aceasta afacere, as opta pentru acelasi ritm care sa ne permita sa construim o fundatie solida pe fondul careia sa cladim sanatos si fara graba. Schimbarea obiceiurilor de consum vine din convingere, convingerea se hraneste cu incredere iar increderea se castiga in timp.

Va marturiseam in blogul anterior despre imboldul care ne-a determinat sa facem paine in casa si, in ultima instanta, sa facem acest pas, o mica afacere de familie: copiii. Copiilor nostri le oferim la masa doar painea pe care v-o oferim cu drag si dumneavoastra. Este, in egala masura un gest de protectie materna si paterna fata de micutii nostri si un semn de pretuire pentru voi, cei care ne calca pragul.

Va invitam sa fim diferiti impreuna!

Cu drag,

Familia “Cosul cu paini”