Pâine în așteptare

Conceptul de produse in asteptare este inspirat dintr-o practica ce a aparut in Italia, in cafenelele din Napoli si care, datorita apetentei binecunoscute a italienilor pentru aceasta bautura, a vizat initial cafeaua. Chiar daca aparent este mascat sub forma unui gest de curtoazie, reprezinta in esenta, un act caritabil. Orice binevoitor poate plati o cafea care ramane in asteptare si care poate fi ulterior consumata de un anonim. Practica a fost adoptata de clasa de mijloc din Italia, cand cei mai norocosi plateau 2 cafele, dar consumau doar una. In decursul zilei, cei care aveau mai putina sansa in efortul de a-si gasi o slujba, puteau intreba daca exista o cafea in asteptare si o puteau savura fara sa plateasca. Un gest simbolic, putin costisitor, dar foarte eficient. In egala masura, o maniera de onorare a propriului noroc si de solidaritate in fata nesansei. Mai tarziu aceasta practica s-a extins si in alte tari si nu s-a rezumat doar la cafea, fiind perceputa ca o modalitate simpla, dar eficace, de a promova grija fata de semeni si de a arata ca iti pasa de cei cu care soarta a fost mai putin darnica.

Menirea de baza a acestei intiative este, in primul rand, mobilizarea, solidaritatea sociala, dar reprezinta si un manifest pentru o alimentatie sanatoasa.

Si pentru ca noi am descoperit beneficiile consumului unei paini traditionale, realizate din ingrediente simple si sigure, pentru ca am decis sa militam, in felul nostru, pentru sanatate si bun gust, ne-am gandit sa impartasim aceasta bucurie si cu cei care nu au suficiente resurse materiale.

Cum se deruleaza acest proiect caritabil: cei care ne calca pragul pot achizitiona de la noi paini, pe care noi le contabilizam si le pastram in asteptare. De doua ori pe saptamana, marti si vineri, prin intermediul prietenilor si colaboratorilor de la Centrul Diecezan Caritas, livram paine proaspata beneficiarilor acestui proiect – in aceasta faza, 50 familii de pe raza judetului Iasi. Ne bucuram din suflet ca am reusit sa asociem aceasta intiativa cu imaginea si vocatia unei prestigioase institutii caritabile, pentru ca ei stiu cel mai bine catre cine sa directioneze roadele acestui proiect si pot asigura transparenta necesara in aceste cazuri.

“Paine in asteptare” a aparut ca o etapa normala pentru noi, pentru ca am decis, inca de cand am pus bazele acestui mic business, sa ne implicam si sa actionam civic. Ideea punerii in practica si forma proiectului ii apartin celui care se ocupa de partea de promovare a afacerii noastre, caruia trebuie sa ii multumim pentru implicare.

Din acest vis, a iesit la iveala proiectul nostru, derulat in parteneriat cu Centrul de Resurse pentru Familii din cadrul Centrului Diecezan Caritas. Scopul principal al Centrului de Resurse pentru Familii este sprijinirea, orientarea și creşterea calităţii vieţii pentru familiile aflate în dificultate prin desfășurarea unor acțiuni/terapii cu caracter inovator care vor conduce la dezvoltarea abilităţilor de viaţă, creșterea integrării și participării membrilor familiei la viața economică și socială.

Aportul personal in acest demers, pe langa pasiunea si dragostea cu care ne implicam, este de 5 paini in fiecare zi.

Suntem inca la inceput, dar, cu ajutorul clientilor nostri, care, asa cum spuneam intr-o postare anterioara, sunt un grup de prieteni pe care dorim sa il largim, suntem siguri ca vom putea sa transformam aceasta initiativa intr-un fenomen cu impact social.

Vrem sa sa dam amploare acestui proiect, pentru a aduce un zambet in viata a cat mai multor persoane carora sansa nu le-a suras si putem reusi doar cu suportul si implicarea vostra, a celor care ne calca pragul.

Va invitam sa fim solidari in fata nesansei!

Familia “Cosul cu Paini”

Inregistrarea emisiunii ”Week-end cu prieteni”, din 27 august 2016, de la Radio Iasi, unde am discutat despre proiectul „Paine in asteptare”