Scurta introducere

Buna ziua,

Mai intai, pentru ca inca nu ne cunoastem sau nu ne cunoastem foarte bine, e potrivit sa ne prezentam. Suntem o familie: tatal, Bogdan, cel care scrie acest blog, mama, Mariana si doi copii: Rares, un neastamparat care seamana leit cu tata, nascut in 2011 si Razvan, mezinul familiei, cerebral si inca timid, replica mamei, nascut in 2014.

Pentru faptul ca suntem amandoi parintii pasionati de gatit, fiecare cu propria sa specializare, am acordat intotdeauna atentie alimentatiei. Pot spune ca suntem gurmanzi in sensul clasic al cuvantului,  adica atenti la ingrediente si pasionati de mancare cu gust, dar cine nu e? Aceasta preocupare s-a intensificat in momentul in care in familia noastra a aparut primul copil, pentru ca ne-am dorit sa il obisnuim cu o dieta sanatoasa si corecta. Faptul ca am inceput sa facem paine in casa a fost ceva natural si poate un mod de a sanctiona optiunile disponibile pe piata.

Retetele noastre au evoluat si s-au rafinat in timp, in incercarea de a regasi gustul painii de alta data. Am cautat acel gust care, la fel ca in romanul lui Marcel Proust, “In cautarea timpului pierdut”, la ani de zile distanta, sa ne arunce inapoi pe drumurile copilariei, pe campurile pline de flori, pe pajistea unde ne jucam impreuna cu prietenii, in patul calduros din camera bunicilor.

In ultimul timp, am incercat sa observ diverse comportamente alimentare legate de painea pe care ne-am obisnuit sa o consumam. O paine fara gust, un accesoriu pe masa noastra, un simplu vehicul, o banda transportoare pentru diversele feluri de mancare. Noi romanii avem faima ca mancam foarte multa paine. Este, din pacate, foarte adevarat, ba mai mult, mancam paine de proasta calitate. Nu e mai putin adevarat insa ca, si cei care ne considera dependenti de paine, si ma refer la cei pentru care grija satisfacerii nevoilor primare a trecut de mult timp pe planul doi, consuma si ei acest aliment. In schimb vorbim despre un cult pentru paine, pentru painea sanatoasa – o paine cu gust, cu miros, cu personalitate.

Daca tot am vorbit despre comportament, desi nu a fost, cel putin pentru noi un imbold pentru demararea  micului nostru business, am observat ca in tarile… hai sa le spunem dezvoltate, cu toate ca descrierea de mai sus, care are legatura cu nevoile primare si secundare, se potriveste mult mai bine, exista o predilectie clara pentru produsele de serie mica, cele facute manual.  Si in aceste tari, din ce in ce mai mult, chiar daca partea axata pe consumul de masa are inca o pondere importanta, oamenii prefera sa se aprovizioneze de la micii intreprinzatori, din proximitatea caminului, cu fructe si legume proaspete si sanatoase, branzeturi si carne de calitate, produse de patiserie si de panificatie aburinde. Pe langa faptul ca sunt mult mai gustoase, mai proaspete, unele chiar ecologice, se mizeaza mult pe ideea ca cei care vand aceste produse au un blazon de respectat. Nu e in joc numai partea financiara, legata strict de business si importa98-134nta de altfel, e vorba in primul rand de de respectul pentru consumator  si mai apoi de cinstirea breslei, pentru ca in acest gen de demersuri, cea mai eficienta metoda de promovare, este fara discutie cea prin intermediul clientului multumit.

Am plecat pe acest drum pentru ca noi chiar credem in paine si suntem siguri ca painea de calitate trebuie sa aiba un loc central pe masa noastra. Painea este, indiscutabil, un aliment care potenteaza si amplifica celelelate gusturi si arome.

Pentru ca diversele targuri la care participam sunt o ocazie de a interactiona cu persoane care nu ne cunosc si nu stiu ceea ce incercam noi sa facem, pentru a le starni curiozitatea, am folosit abordarea, specifica poate manifestarilor de acest gen: “Haideti sa gustati o paine adevarata!” De multe ori am primit raspunsul – si cu siguranta e vorba si de complezenta sau de eschiva, am trecut cu totii prin asta – “Nu, ca ma ingras”. Va spuneam ca de ceva timp, pe masa noastra avem doar paine din productia proprie. La fel ca in multe alte domenii si aici se aplica principiul calitate, nu cantitate.

Un lucru e clar, nu incurajam consumul de paine. Nu credem ca painea poate fi consumata in orice situatie si in orice combinatie. In majoritatea cazurilor, masa de seara din familia noastra, nu include paine. Incurajam, in schimb, consumul de paine sanatoasa.

 

Acum ceva timp, un personaj public – nu ma pricep si nu iubesc politica, spunea, intr-o pledoarie pentru accesul producatorilor autohtoni pe rafturile supermarketurilor, ca in fiecare zi, in Romania, intra circa 25 de tiruri cu produse congelate de panificatie. Pe langa izul electoral, de care sunt susceptibili toti politicienii cand fac declaratii de acest gen, ma intreb retoric, asa cum se intreba si persoana in cauza, daca noi chiar nu suntem in stare sa producem paine.

O situatie incredibila pentru mine este urmatoarea: am vazut o data, pe rafturile unui supermarket, paine cu termen de garantie 1 luna. Fiti linistiti nu incercam sa cumpar. In orice caz, daca era acolo, sunt sigur ca exista si consumatori pentru acest tip de produs. Prima idee care mi-a venit a fost ca painea respectiva este extrem de utila daca te deplasezi la Polul Nord. Sau daca te-ai hotarat sa te izolezi in munti. Ma intreb insa, oare ce contine acea paine?

Faina pe care o folosim noi si care este, de fapt, sufletul painii, este produsa de o moara mica de la tara, care nu foloseste amelioratori sau aditivi. Dupa multe tatonari, suntem bucurosi ca am reusit sa gasim un partener care impartaseste pasiunea noastra. Spuneam ca faina este sufletul painii. Pentru ca faina este de mai multe feluri (alba, integrala, secara, neagra, tarate) fiecare tip de paine are personalitatea, temperamentul si forma proprie. Painea alba este mai dulce si mai infoiata, cea neagra este mai acida si mai indesata, mai vartoasa. Painea integrala se inrudeste si imprumuta aromele pamantului din care a crescut, cea de secara este mai capricioasa, mai selectiva, alegandu-si cu grija comesenii.

PHO_3610Regina painilor noastre este painea cu maia. Pentru aceasta paine, am substituit drojdia cu maiaua – un ferment natural, tot pe baza de faina, care activeaza glutenul/enzimele din grau. Este o paine cu personalitate,  temperamentala, si care te delecteaza cu un gust inedit, usor acrisor, de paine adevarata.  Gustul actual, cel pe care papilele noastre gustative il asociaza cu painea, este de fapt un gust comercial si indus.

Pentru o paine gustoasă e nevoie de multa migala si pasiune, este un proces diametral opus, antagonic chiar celui industrial. Cea care pune si ea partea ei de suflet in painea noastra este sotia, Mariana.  In acest moment, orice particica de aluat trece prin mana ei. Pentru ca si noi vrem sa ne construim propriul nostru blazon si doar trudind zi si noapte putem face asta.

Poate nu ar trebui sa mentionez hatisul birocratic si piedicile ivite la tot pasul in calea unui mic intreprinzator, pentru ca multi vor spune ca traim in Romania. In orice caz, o lege intrata in vigoare de curand, si care stipuleaza ca spatiile de productie, de orice natura, nu pot fi amplasate la mai putin de 14 metri de orice locuinta, ne-a limitat dramatic optiunile de locare si accesul la un spatiu intr-o zona cu vad comercial. E cu atat mai paradoxal si discriminatoriu, pentru noi care suntem la inceput de drum, faptul ca cei care au fost autorizati sa isi desfasoare activitatea in proximitatea locuintelor, de exemplu la parterul blocurilor, o pot face in continuare fara nici o problema. Dar… traim in Romania.

Mica noastra afacere, cu toate ca e dificil pentru mine sa asociez acest cuvant, afacere, cu pasiunea noastra pentru paine, este de fapt  un grup de prieteni pe care dorim sa il largim, din dorinta de a impartasi ceea ce am invatat noi despre paine.

Poate fi numita afacere, si este evident o afacere de nisa, doar la nivelul dificultatilor pe care le avem  in invingerea preconceptiilor despre care am tot vorbit. Convingerea noastra este ca daca propunem produse naturale, apropiate de ceea ce stim cu totii ca inseama  produse traditionale, vom avea success. Stim insa ca vom avea mult de munca. Si multe nopti nedormite in fata noastra.

E adevarat ca suntem la inceput, dar niciodata nu vom face rabat de la ideea care ne-a determinat sa pornim acest mic business. Dimpotriva, vom incerca din rasputeri sa ajungem acolo unde ne dorim. Orice inceput e dificil, mai ales daca ne gandim la un domeniu nou si la un business de nisa, dar noi credem ca merita.

Va invitam sa aveti incredere in noi si sa ne fiti alaturi! Promitem ca nu va vom dezamagi.

 

Cu drag,

Familia Cosul cu paini.